dilluns, 15 d’abril del 2013

Llibertat per a Ruben Herrera, defensor dels drets de les comunitats indígenes de Santa Cruz Barillas

El passat 15 de març va ser detingut a Huehuetenango (Guatemala), Rubén Herrera, defensor dels drets de les comunitats indígenes de Santa Cruz Barillas. Cal emmarcar aquesta detenció en la situació de repressió, intimidació i criminalització de la protesta social que des de fa anys domina el conflicte a Barillas entre les comunitats de la zona i la hidroelèctrica Hidro Santa Cruz, propietat de la transnacional espanyola Hidralia.

El 23 de juny de 2007, 46.490 habitants de les comunitats de Santa Cruz Barillas ja van rebutjar en diverses consultes populars —la legitimitat de les quals ha estat reconeguda pel Relator de Nacions Unides— la presència d’Hidro Santa Cruz al seu territori i la construcció de la presa de Cambalam. Més de 100 actes municipals de les reunions a les comunitats són testimoni de l’oposició a la mineria, les hidroelèctriques i la destrucció dels recursos naturals a Santa Cruz Barillas.

Des d’aleshores, la resposta d’Hidro Santa Cruz-Hidralia ha estat l’agressió, la intimidació i l’assetjament de comunitats i dirigents comunals, fins a arribar a l’assassinat i a l’estat de setge, tot amb la participació directa del Govern guatemalenc, que s’estima més defensar els interessos de les hidroelèctriques que els dels seus ciutadans, i la connivència del Govern espanyol, que té l’obligació de vetllar pel comportament de les empreses espanyoles a l’estranger d’acord amb els tractats internacionals que ha signat.

Davant aquesta nova onada repressiva, els habitants de Santa Cruz Barillas, mitjançant el Consejo de los Pueblos de Occidente (CPO), fa una crida a la comunitat internacional perquè demostri el seu suport i la seva solidaritat als habitants de Santa Cruz Barillas.

Des de l’Associació d’Amistat amb el Poble de Guatemala us convidem a signar el comunicat adjunt, elaborat per les comunitats, i a enviar abans del 25 d’abril a contrareglamento@gmail.com



----------------------------------------------
Més informació:




 Més informació sobre el conflicte amb Hidro-Santa Cruz i l'assetjament al moviment popular.